Büllöz Akciğer

Büllöz akciğer hastalığı, kronik olan obstrüktif hastalıkları ifade eder. Ayrıca alveollerin (akciğerlerin oluşturduğu kabarcıklar) büyük oranda artması nedeniyle dokunun bazı kısımları daha havadar olabilir ve Duvarları yok edilmiştir. Bu işlem sırasında 1 cm’den büyük çaplı oyuklar oluşmuştur. Kural olarak, hava biriktir ve bunun sonucunda akciğerlerdeki dolaşım bozulur.

Büllöz Akciğer Hastalığı: Sebepler, Belirtiler, Tedavi
İstatistikler, erkeklerin bu hastalığa yakalanma ihtimalinin kadınlardan daha fazla olduğunu ve neredeyse iki katı olduğunu göstermektedir. Yaş da önemlidir. Daha yaşlı insanlar bu hastalıktan daha savunmasızdır.
Amfizemin bu formu için karakteristik olarak, tüm organ etkilenmez, sadece belirli bir kısmı etkilenir.

Büllöz Akciğer Hastalığı: Nedenleri
Bu hastalığın başlıca nedenleri şunlardır:

Sigara içmek
genetik yatkınlık (displastik sendrom olarak adlandırılan bağ dokusunun aşağılık derecesi);
kronik iltihaplı hastalıklar (bronşit, bronşektazi, bronşiyal astım);
tüberküloz, evreye bakılmaksızın;
zayıf ekoloji ve çeşitli hava kirliliği (bu tür havada yaşayan patojen mikroorganizmalar akciğerleri etkileyebilir ve alveollerin iltihaplanmasını tetikleyebilir);
akciğerlerin sarkoidozundan sonraki komplikasyonlar.

Hastalığın gelişmesinden sonra oluşan Bulla, çapı 1 ila 10 cm arasında olabilir. 10 cm’den büyük boyutlara sahip oldukları zaman dev olarak adlandırılırlar. Bulundukları yerler de değişebilir. Bunlar çoklu (genel Akciğerlerin hacmi) veya tekli (belirli bir bölgede lokalize). Kökler tehlikelidir çünkü yan kapıda bulunan dokuları sıkıştırmaya başlarlar ve böylece organdaki gaz alış-verişini kötüleştirirler.

Bu hastalığın gelişimini provoke edebilecek nedenleri bilen biri zamanında önleyici çalışmalar yapabilir.

Hastalığın başlıca belirtileri
Akciğer büllöz hastalığının gelişmesinde eşlik eden başlıca semptom, nefes darlığı, aniden ortaya çıkmayan fakat yavaş yavaş ortaya çıkan bir nefes darlığı. Nefes aldığınızda solunum güçlüğünün ortaya çıktığı spektroskopisi. Şu anda hastanız bir ses üretiyor. Hastalığın başlangıç ​​aşamasında dispne artan fiziksel zorlanma ile kendini belli eder, ancak progresyon ile birlikte istirahat sırasında amfizem rahatsız edilebilir. Boğulma, öksürme, balgam atma gibi ataklar eşlik eder.

Bir doktor “büllöz akciğer hastalığı” teşhisi konduğunda, bunun belirtilerini gösteren belirtiler şu şekilde olabilir:
kaburgalar arasındaki aralığı arttırın;
toraks silindir haline gelir;
diyafram daha az hareketlidir;
Öksürük sırasında önemli derecede kötüleşen ağrı oluşabilir;
hızlı yorgunluk, genel zayıflık durumu.

Büllöz Akciğer Hastalığı ilerledikçe (hastalığın öyküsü başlangıç ​​nedenine bağlıdır) uygun tedavinin yokluğunda, boyundaki damarların şişmesi ve maviye dönüşmesi ile ortaya çıkan solunum yetmezliği gelişebilir. Ayrıca, büllöz bir amfizem hastası çok incedir. Bunun nedeni, pratik olarak tüm enerjinin yalnızca nefes alma işlemine harcanması gerçeğidir. Fiziksel iş veya aşırı duygular terlemek spontan pnömotoraksa (havanın girdiği bir koşula) yol açabilir Plevral boşluk).

Yoğun ağrı ile akut vasküler yetmezlik gelişebilir.

Akciğerin çökme derecesi, dispnenin ciddiyetini ve hastanın genel durumunun şiddetini etkiler. Bu, semptomları ortadan kaldırmaya veya aktif plevrayı boşaltmaya yönelik daha ileri tedavilerin taktiklerini belirler.

Teşhis özellikleri
Bu teşhisi koymak sadece deneyimli bir uzman olabilir; bu nedenle bu belirtilerin en azından bir kısmını bulursanız, bir pulmonologa başvurmanız gerekir. Doktor muayene eder ve daha sonra çalışmalarında akciğerleri dinlemek için aletleri kullanır. Sonra Gerçekleştirilen eylemler, kural olarak hastaya akciğerlerin BT veya X-ışınlarının yanı sıra kan gaz kompozisyonunu açığa çıkaracak bir analize yönlendirilir.

Bu çalışmalara dayanarak, doktor bir tedavi veya ek çalışma (peakflowmetry ve spirometri) reçete edebilir.

Terapi taktikleri
teşhisi konduğunda, tedavi çoğunlukla alveollerin iltihaplanmasını ortadan kaldırmayı ve akciğerlerdeki rahatsız edici gaz değişimini düzeltmeyi amaçlamaktadır. Hastalığın semptomlarından kurtulmak son derece karmaşıktır. Bununla birlikte, tedavi Erken evrelerde başlanırsa, akciğer dokusunda büllöz amfizemin gelişmesinin sonucu olarak ortaya çıkan değişiklikler geri döndürülemez olacaktır. Belirtileri gidermek için alınan tüm önlemler sadece hastalığın ilerlemesini durdurmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle Büllöz amfizem (tıbbi öykü ve tedavi taktikleri nedenlere ve semptomlara bağlıdır) derhal müdahale gerektirir.

Hastalığın tedavisinde iki yöntem vardır: cerrahi ve mediküler.

Cerrahi teknik
operasyon en etkili yöntem olacaktır. Davranışları doğrultusunda, oluşan boğalar çıkarılmıştır. Bu, akciğerlerin hacmini azaltarak nefes almanın normale döndürülmesine yardımcı olacaktır. Bu durumda, işlem aşağıdaki gibi gerçekleştirilmelidir: Komplikasyonların gelişmesini önlemek için mümkün olduğu kadar erken alınmalıdır.
Göğsünü kesmeyi içermez, müdahale küçük bir ponksiyonla gerçekleştirilir.
İstisnai durumlarda, tedavi eden hekim akciğer nakli veya çıkarmaya karar verebilir.

İlaçlarla Tedavi
İlaç yöntemi, hastalığın kendisini tetikleyen nedenleri ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle hekim, amfizem gelişimine neyin yol açtığını açık bir şekilde anlamak için neden bunu bilmelidir. Çalışmaların ardından, kural olarak, hasta glukokortikoid hormonlarla kombine olarak bronkodilatatörler önermektedir. Hastalığın gidişi solunum veya vasküler yetmezlik gelişmesine neden olur, doktor diüretik (sıvı uzaklaştırmayı amaçlayan ilaçlar) reçete etmeye karar verebilir. Hastalığın nedenine bağlı olarak antibakteriyel ajanlar ve teofilinler reçete edilebilir.

Bununla birlikte, tedavi sırasında zorunlu bir durum, kötü alışkanlıkların tamamen reddedilmesi, solunum jimnastiği yapılması ve temiz havada çok fazla zaman harcamanın kullanılmasıdır. Yürümenin ılımlı bir tempoda kısa ömürlü olması önerilir ve dikkatli bir şekilde izlemek değerlidir Nefes alma süreci.;

Hastalığın kendini göstermemesi uzun bir süre için bir özelliği vardır, bu nedenle büllöz akciğer hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli patolojilerin gelişmesini önlemek için periyodik olarak tam bir sağlık muayenesinden geçmeniz gerekiyor.

Kaynak